Εβδομάδα οδικής ασφάλειας

Με αφορμή την εβδομάδα οδικής ασφάλειας όλοι πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι:

  • Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί

DrinkAndDrive_04Η διαυγής όραση, τα εξαιρετικά αντανακλαστικά, η καλή ακοή και η ορθή κρίση είναι απαραίτητα για την οδήγηση.Για να υπάρχουν όλα αυτά χρειάζεται ξεκούραση, καλή φυσική κατάσταση και υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ.

Με την κατανάλωση μόνο μιας μπύρας, παρατηρούνται τα παρακάτω:

  • Αυξάνεται ο χρόνος αντίδρασης κατά 35%
  • Αυξάνεται η πιθανότητα λάθους κατά 25%
  • Περιορίζεται η πλευρική όραση
  • Μειώνεται η ικανότητα εκτίμησης έκτακτων συμβάντων και καταστάσεων
  • Δυσκολεύει ο συντονισμός αισθήσεων και εγκεφάλου
  • Μειώνεται η κρίση με αποτέλεσμα ο οδηγός να γίνεται ριψοκίνδυνος για τη ζωή του αλλά και των άλλων χρηστών του οδικού δικτύου

Υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ

Εάν καταναλώνετε αλκοολούχα ποτά, είναι σημαντικό να μην πίνετε ποτέ με άδειο στομάχι και να μην υπερβαίνετε την ημερήσια κατανάλωση, όπως ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:

20 – 30 γραμμάρια για τους άνδρες
10 – 20 γραμμάρια για τις γυναίκες

Για τη δική σας ασφάλεια αλλά και των αγαπημένων σας προσώπων, πρέπει ο οδηγός να μένει πάντοτε νηφάλιος, προκειμένου να μπορείτε να επιστρέφετε με ασφάλεια στο σπίτι. Καλό είναι να κανονίζετε πριν την έξοδό σας ποιος θα είναι εκείνος που δε θα καταναλώσει αλκοόλ ή να χρησιμοποιήσετε ταξί ή άλλο μέσο μεταφοράς για την επιστροφή σας.

  • Κινητό τηλέφωνο και οδήγηση δεν πάνε μαζί

TextingAndDriving

Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση δημιουργεί προϋποθέσεις για να προκληθεί κάποιο τροχαίο συμβάν, καθώς η προσοχή του οδηγού αποσπάται και στα 3 επίπεδά της:

1. Απασχόληση των χεριών.
Τη στιγμή που ο οδηγός απομακρύνει το ένα του χέρι από το τιμόνι προκειμένου να πιάσει το κινητό, να σχηματίσει τον αριθμό στην οθόνη του κινητού ή να συντάξει κάποιο μήνυμα δυσκολεύεται στη διατήρηση ελέγχου του οχήματος. Επιπλέον, πολλές φορές, ο οδηγός αποφεύγει να χρησιμοποιήσει βασικά χειριστήρια του οχήματος όπως η ένδειξη αλλαγής κατεύθυνσης (φλας), προκαλώντας έτσι πολλές φορές σύγχυση στους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου

2. Οπτική απόσπαση. Αν σκεφτείτε πως κινούμενοι με 60 χλμ./ώρα, το όχημά μας διανύει μια απόσταση περίπου 17 μέτρων το δευτερόλεπτο, εύκολα γίνεται αντιληπτό τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που αποσπαστεί η προσοχή του οδηγού από το δρόμο για 2,3 ή περισσότερα δευτερόλεπτα ή και με μεγαλύτερες ταχύτητες (καθυστερημένη ακινητοποίηση του οχήματος σε περίπτωση κινδύνου).

3. Νοητική απόσπαση. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα πως ο εγκέφαλός μας δυσκολεύεται να ανταποκριθεί σε δυο ταυτόχρονες εργασίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εάν λάβουμε υπόψη το είδος, την ένταση της κουβέντας και πιθανότατα την ψυχολογική φόρτιση που μπορεί να προέλθει από αυτή, τότε η χρήση κινητού μπορεί να αποβεί μοιραία.

Και μην ξεχνάτε  Η ΖΩΝΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ

Το περιεχόμενο παρέχεται από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας – «Πάνος Μυλωνάς», www.ioas.gr
Με την υποστήριξη των Μελών της Συμμαχίας «Δρόμοι στο Μέλλον»

 

 

 

error: Content is protected !!