ναυτικό μουσείο Λιτοχώρου

Επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου

Ποιος περίμενε ότι κάτω από τον Όλυμπο θα υπήρχε ναυτική παράδοση! Κάτω από το ψηλότερο βουνό της Ελλάδος! Ήταν ένα ευχάριστο ξάφνιασμα για μένα και μια ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα μαζί με το τζιτζίκι για αυτή την παράδοση. Επίσκεψη λοιπόν σε ένα μοναδικό χώρο, το Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου.

Το ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο και στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο του δήμου.Το εισιτήριο είναι 2 € για τους μεγάλους, για τα παιδιά είναι δωρεάν και υπάρχει δωρεάν ξενάγηση για όποιον το επιθυμεί.Είναι το μοναδικό ναυτικό μουσείο που λειτουργεί στην ηπειρωτική χώρα.

Για την ιστορία, όπως μας είπαν,από αρχαιοτάτων χρόνων υπήρχε παράδοση με τα πλοία. Στην περιοχή, εποχή Φιλίππου και Μεγάλου Αλεξάνδρου, υπήρχε δίκτυο πλωτών ποταμών. Στα νεότερα χρόνια οι Λιτοχωρίτες αξιοποιώντας μια ιδιότυπη ελευθερία που είχαν από τους Οθωμανούς, στράφηκαν στην θάλασσα και έγιναν ιδιοκτήτες πλοίων. Κατά τον 19 ο αιώνα οι μισοί περίπου κάτοικοι ασχολούνταν με την ναυτιλία.Κατά την διάρκεια του Ά Βαλκανικού πολέμου οι Λιτοχωρίτες καπεταναίοι, Νικόλαος Βλαχόπουλος και Μιχαήλ Κωφός, οδήγησαν ως πλοηγοί τον υποπλοίαρχο Νικόλαο Βότση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου εκείνος τορπίλισε το τουρκικό θωρηκτό  Φετχί Μπουλέντ.

Η είσοδος προϊδεάζει για το τι θα δείτε.

Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου

Ξύλινα ομοιώματα πλοίων και σπάνια ενθύμια ναυτικών οικογενειών του Λιτοχώρου. Πυξίδες , χρονόμετρα, άγκυρες , μακέτες πλοίων και πολλά άλλα θα σας ταξιδέψουν.

Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου

 

Και μια γέφυρα πλοίου.

ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου

 

Αν βρεθείτε στο Λιτόχωρο αξίζει τον κόπο μια επίσκεψη. Αν και κάτω από τον Όλυμπο θα νιώσετε τον αέρα της θάλασσας.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:
Ναυτικό Μουσείο Λιτόχωρου,
Αγίου Νικολάου 15, 60 200 Λιτόχωρο
Τηλ.: 2352082711 / 2352081402
E-mail: nmlitohorou@yahoo.gr
WEB: www.nmlitohorou.gr

 

error: Content is protected !!