πεζοπορία στο βουνό

Πεζοπορία στο βουνό – 9 πράγματα που πρέπει να ξέρετε πριν ξεκινήσετε

 Μικρές ή μεγάλες αποδράσεις, τα ελληνικά βουνά και η φύση σε καλούν. Ειδικά ο Όλυμπος σε περιμένει να ανακαλύψεις τα μυστικά του και τις ομορφιές του. Να θαυμάσεις την φύση , να νιώσεις έστω και για λίγο πως ξεφεύγεις , να δεις από κοντά το βουνό των θεών, να νιώσεις ελεύθερος.Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξουμε πριν ξεκινήσουμε για πεζοπορία  στο βουνό.

Το φθινόπωρο με χρυσαφιά χρώματα , με τα κόκκινα και κίτρινα φύλλα παντού σαν χαλί. Η άνοιξη την εποχή που η φύση ξυπνάει από τον χειμωνιάτικο λήθαργο. Το καλοκαίρι για να νιώσετε την δροσιά του βουνού. Το χειμώνα μικρές διαδρομές να νιώσετε τον κρύο και αναζωογονητικό αέρα του βουνού.Όποια εποχή και αν διαλέξετε το βουνό θα σας ανταμείψει.

Πεζοπορία στο βουνό λοιπόν!

Το hiking όπως συνηθίζεται να λέγεται η πεζοπορία  ή το trekking ποιο εξειδικευμένα η πεζοπορία βουνού, είναι  μια μόδα της σύγχρονης εποχής. Οι αποδράσεις στην φύση , στο βουνό. Μια ευκαιρία να ξεφύγουμε από το άγχος της πόλης, να νιώσουμε λίγο ελεύθεροι, να συνδεθούμε με την φύση , να μυρίσουμε τον καθαρό αέρα,να γυμναστούμε. Για πολλούς όμως αρχίζει και γίνεται τρόπος ζωής αυτή η επαφή με την φύση που δυστυχώς έχει χαθεί μέσα στην τρέλα της πόλης.

Εκατοντάδες μονοπάτια σε όλα τα ελληνικά βουνά περιμένουν τα τα εξερευνήσουμε. Εύκολα , δύσκολα, για εξορμήσεις με την οικογένεια, για πιο απαιτητικούς , για αθλητές.

Πήρατε λοιπόν την απόφαση για  πεζοπορία στο βουνό;

Δείτε τι πρέπει να προσέξετε:

  • Βασικότερο όλων είναι ότι δεν πηγαίνουμε ΠΟΤΕ μόνοι μας για πεζοπορία στο βουνό. Το ότι ξέρουμε να περπατάμε στους δρόμους της πόλης δεν σημαίνει ότι μπορούμε να το κάνουμε εξίσου καλά και στο βουνό.Φροντίστε να πάτε μαζί με κάποιον ο οποίος να γνωρίζει την διαδρομή. Είναι πολύ εύκολο να χαθείς στα μονοπάτια του βουνού όπως και  θέμα ασφάλειας. Άνθρωποι είμαστε ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να μας συμβεί. Το καλύτερο είναι να ξεκινήσετε με οργανωμένους συλλόγους.
  • Διαλέξτε μια διαδρομή ανάλογη της φυσική σας κατάστασης. Για όσους ξεκινούν για πρώτη φορά επιλέξτε μικρές διαδρομές εύκολες , χωρίς μεγάλα σκαμπανεβάσματα. Επιλέξτε την διαδρομή μας κοιτώντας τον βαθμό δυσκολίας της, τα χιλιόμετρα, τις ώρες που θα χρειαστείτε αλλά και την υψομετρική διαφορά. Το ότι γυμνάζεστε  δεν σημαίνει αυτόματα ότι είστε έτοιμοι να κατακτήσετε την κορυφή του βουνού.
  • Φορέστε παπούτσια κατάλληλα για πεζοπορίες , άνετα, που δεν σας ενοχλούν. Σκαρπίνια, μπαλαρίνες ,παντόφλες ή πέδιλα δεν είναι κατάλληλα. Και σίγουρα τα τακούνια μπορεί να ταιριάζουν με την μπλούζα σας ή την τσάντα σας αλλά δεν ταιριάζουν με το βουνό.
  • Προσοχή στα ρούχα που θα φορέσετε. Το σίγουρο είναι πως θα ιδρώσετε.  Μια μπλούζα και μια δεύτερη μπλούζα από κάτω για να αλλάξετε. Το καλύτερο βέβαια είναι κάποια ισοθερμική μπλούζα ειδικά τον χειμώνα. Καλό είναι να έχετε και ακόμα μια επιπλέον μαζί σας για το τέλος της διαδρομής για να αλλάξετε.
  • Ένας σάκος πλάτης μαζί σας με τα απαραίτητα. Οπωσδήποτε μπουκάλι νερό γιατί λέμε ότι είμαστε στην φύση αλλά δεν είναι και σίγουρο ότι θα βρείτε και νερό.Επιπλέον να έχετε μαζί σας κάτι για να φάτε και να σας δώσει  ενέργεια, ενεργειακές μπάρες, σοκολάτα κλπ. Καλό να έχετε επίσης ένα ατομικό φαρμακείο και οπωσδήποτε αντιισταμινικό ή κορτιζόνη για όσους είναι αλλεργικοί.
  • Σε καμία περίπτωση δεν ανάβουμε φωτιά και δεν πετάμε σκουπίδια. Δεν χρειάζεται περισσότερη εξήγηση.
  • Προσοχή με την χρήση κινητών τηλεφώνων και φωτογραφικών μηχανών. Όλοι θέλουμε να αποθανατίσουμε τις εμπειρίες μας . Σταματήστε τραβήξτε την φωτογραφία που θέλετε ή το βίντεο και συνεχίστε. Είναι εύκολο να χάσετε την ισορροπία σας καθώς προσπαθείτε να τραβήξετε την τέλεια selfie ή το τέλειο τοπίο.
  • Μην αφήνετε κανέναν να ξεμένει πίσω. Ξεκινήσατε όλοι μαζί και όλοι μαζί πρέπει να γυρίσετε.
  • Εάν ξεκινήσετε με μικρά παιδιά έχετε τον νου σας ότι κάποια στιγμή μπορεί να κουραστούν και ίσως να τα κουβαλήσετε και αγκαλιά. Διαλέξτε προσεκτικά την διαδρομή σας και μην αφήνετε περιθώρια για χοροπηδήματα και τρέλες.

Η επαφή με την φύση και το περπάτημα στα βουνά είναι μια μοναδική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους. Μην φοβηθείτε να οργανώσετε μια οικογενειακή εκδρομή ή μια εκδρομή με φίλους για πεζοπορία.  Απολαύστε την φύση και στιγμές ξενοιασιάς πάντα όμως με ασφάλεια και προσοχή.

error: Content is protected !!