Πεζοπορία στην Θεσσαλονίκη – Στο μονοπάτι των παγοποιών στον Χορτιάτη

Γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιά, αλλά για να πω την αμαρτία μου ποτέ δεν είχα βγει στην φύση γύρω από την Θεσσαλονίκη να ανακαλύψω τις ομορφιές της. Ένα outdoor festival όμως ήταν η αφορμή για μένα να κάνω μια πεζοπορική διαδρομή στον Χορτιάτη, να ανακαλύψω τις ομορφιές αυτού του βουνού αλλά και να μάθω την ιστορία των παγοποιών που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με την ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Ένα outdoor festival,το Thessaloniki Outdoors Festival ήταν η αφορμή για ένα ακόμα ταξίδι στην Θεσσαλονίκη αλλά και για μια πεζοπορία στον Χορτιάτη γιορτάζοντας την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού. Μια δράση που στόχο της έχει την ανάδειξη των κρυμμένων φυσικών θησαυρών της πόλης. Μια διαφορετική εικόνα της Θεσσαλονίκης, ως μια πόλη αγκαλιασμένη με το περιβάλλον σε αρμονία. Με δράσεις ήπιας αθλητικής δραστηριότητας που βοηθούν τον κάτοικο της περιοχής να αποκτήσει μια πιο ενεργή ζωή καθώς και να αγαπήσει αυτό που είναι στην γειτονιά του.

Και πιστέψτε με υπάρχουν τόσες ομορφιές στην Θεσσαλονίκη που οι περισσότεροι δεν τις έχουμε ανακαλύψει αλλά και δεν γνωρίζουμε ότι υπάρχουν καν.

Η συγκεκριμένη δράση , η πεζοπορία στον Χορτιάτη, εκτός από το κομμάτι της πεζοπορίας, μας μύησε και στην ιστορία της περιοχής περπατώντας στο μονοπάτι των παγοποιών. Ιστορίες ξεχασμένες και άγνωστες στους περισσότερους.

Και αυτός είναι ακόμα ένας στόχος του Thessaloniki Outdoors Festival . Να συνδυάσει ήπιες υπαίθριες δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες συνδυάζοντας όμως και την ιστορία του κάθε τόπου.

Η πεζοπορία μας ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει από το κέντρο του Χορτιάτη, λίγα λεπτά μόλις από το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ξεκινήσαμε μέσα από το χωριό και ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο με ανηφορική κατεύθυνση μετά από 10 λεπτά περίπου φτάσαμε στην είσοδο του μονοπατιού.

πεζοπορία στον Χορτιάτη

Το μονοπάτι στη αρχή είναι ανηφορικό και λίγο απότομο αλλά η θέα είναι υπέροχη. Από την μία βλέπεις την θάλασσα και από την άλλη την λίμνη του Αγίου Βασιλείου.

Με θέα την λίμνη του Αγίου Βασιλείου

Αφήνοντας πίσω μας την ανηφόρα διασχίζουμε το μονοπάτι , που είναι γνωστό και ως μονοπάτι των παγοποιών όπου και γίνεται πιο ήπιο.

Αρχίζουμε και μπαίνουμε μέσα στο δάσος. Στην αρχή δάσος από καστανιές και οξιές και δεξιά αριστερά μικρά λουλούδια και βατομουριές.

Ένα μικρό διάλειμμα και συνεχίζουμε μπαίνοντας πιο βαθιά στο δάσος. Το δάσος γίνεται πολύ πυκνό, δάσος από οξιές, που δεν επιτρέπει ιδιαίτερα το φως του ήλιου να κάνει την εμφάνισή του.

Και κάπου εκεί αρχίζουμε και βλέπουμε τα πρώτα σημάδια των παγοποιών. Η πρώτη γραπτή αναφορά για τους παγοποιούς του Χορτιάτη γίνεται τον 17ο αιώνα από τον τον Τούρκο περιηγητή, Εβλιγιά Τσελεμπή που επισκέφθηκε την Θεσσαλονίκη το 1623.

Παρατηρούμε μικρά και μεγάλα ανοίγματα στην γη , σημεία όπου μαζεύανε το νερό. Καθώς το νερό πάγωνε, οι παγοποιοί ανέβαιναν το πρωί, άνοιγαν τρύπες στον πάγο ώστε να βγει στην επιφάνεια το νερό που δεν πάγωσε. Όταν ο πάγος γινόταν συμπαγής, τον έκοβαν με τσεκούρια και τον πουλούσαν στην Θεσσαλονίκη

Συνεχίζοντας την πεζοπορίας μας βγαίνουμε από το πυκνό δάσος και φτάνουμε στον χωματόδρομο όπου μας οδηγεί στο καταφύγιο του Χορτιάτη στα 1.100μ.

Ώρα για ξεκούραση , έναν καφέ, ένα ρόφημα και λίγο φαγητό. Αλλά η καλύτερη εικόνα ήταν τα παιδιά που τρέχανε και παίζανε και ο πολύς κόσμος που ερχόταν, άλλοι για βόλτα, άλλοι για mountain bike και άλλοι για μικρές πεζοπορίες στο βουνό.

Οι ευκαιρίες γύρω από την Θεσσαλονίκη είναι πάρα πολλές για ήπιες αθλητικές δραστηριότητες αλλά και για μικρές αποδράσεις. Χορτιάτης,Σέιχ Σου, Ωραιόκαστρο, Βόλβη μερικά από τα μέρη που περιμένουν να τα ανακαλύψετε και να έρθετε σε επαφή με την φύση . Και όλα αυτά τόσο κοντά στην πόλη!

Tips

  • Η διαδρομή για το καταφύγιο είναι σχετικά εύκολη , με πολύ καλή σήμανση και ενδείκνυται για οικογένειες. Απλώς ακολουθείτε τα σημάδια που είναι αρκετά πυκνά.
σημάδια διαδρομής
  • Το καταφύγιο είναι πλήρως εξοπλισμένο. Μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας, το ρόφημά σας ή και το φαγητό σας. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα διανυκτέρευσης. Περισσότερα για το καταφύγιο Χορτιάτη μπορείτε να βρείτε και στην σελίδα τους εδώ
Σας περιμένω και στο Instagram @the_outdoor_woman αλλά και στην σελίδα στο Facebook

error: Content is protected !!