Ιστορίες θανατικής τρέλας

Όλοι έχουμε ακούσει ή έχουμε βιώσει λίγο πολύ την τρέλα που επικρατεί στον δημόσιο τομέα. Εγώ ήμουν από τις τυχερούς που είχα μόνο ακούσει. Αλλά ήρθε και μένα η ώρα μου να το νιώσω στο πετσί μου τι εστί βερίκοκο.

Πριν από 10μήνες ως γνωστόν σκοτώθηκε ο άντρας μου και από εκεί αρχίζει το γελίον του θέματος με την ελληνική γραφειοκρατία. Καταρχήν το λέω ότι  χωρίς δικηγόρο και λογιστή μην επιχειρήσετε να τελειώσετε θέματα που έχουν να κάνουν με εφορία , κληρομικά και ότι άλλο προκύψει.

Από τις πρώτες κουλές ερωτήσεις που άκουσα » Πόσες ληξιαρχικές πράξεις θανάτου να βγάλω; » με ρωτάει ο εργολάβος κηδειών κοινώς ο νεκροθάφτης και με το δικό μου το αφελέστατο μυαλό αναρωτιόμουν τι σόι ερώτηση είναι αυτή. Δεν μου φτάνουν όλα τα υπόλοιπα ασχολούμαστε και με κωλόχαρτα Πόσες δηλαδή να χρειάζομαι 3 – 4 δεν θα φτάσουν;
Όχι δεν φτάνουν πιστέψτε με.Ευτυχώς η δικηγόρος μου μου είπε να βγάλω 7 – 8 που πάλι δεν φτάνουν. Μέχρι τώρα χρειάστηκα 11 ληξιαρχικές πράξεις θανάτου , σαν τα μαρουλόφυλλα τις μοιράζω.

Και αρχίζει από εδώ η μεγάλη τρέλα με ασφαλιστικά ταμεία , εφορία κλπ. Καταρχήν έπρεπε να αποδείξω ότι εγώ είμαι εγώ , η γυναίκα του θανόντος. Μακάβριο ε ;
Έχουμε και λέμε επομένως.Εκτός από την ταυτότητα και την ληξιαρχική πράξη θανάτου στην οποία είναι γραμμένα τα στοιχεία μου έπρεπε να βγάλω από τον δήμο πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών ότι εγώ είμαι η γυναίκα του ,ο πλησιέστερος συγγενής. Και αυτό βέβαια 5 – 6 αντίγραφα.Αλλά θέλαμε και άλλα.
Πως αποδεικνύεις ότι δεν χώρισες; Πας στο πρωτοδικείο και παίρνεις πιστοποιητικό μη λύσης γάμου και αυτό 5- 6 αντίγραφα. Και μια και πας στο πρωτοδικείο βγάλε και ένα πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης ότι δεν υπάρχει διαθήκη δηλαδή.

Και ξεκινάς τις βόλτες στις δημόσιες υπηρεσίες για τους ενημερώσεις ότι ο άντρας σου πέθανε. Άι σιχτίρ.!!

Και αρχίζει το γελίον του πράγματος με την εφορία.Πάω η καλή σου στην εφορία ως νομοταγής πολίτης να δηλώσω το μοιραίο.Διάλογος με εφοριακό.

 • Καλημέρα θα ήθελα να δηλώσω θάνατο.
  – Έχετε όλα τα χαρτιά;
  Της δίνω τα χαρτιά. Όλα στην εντέλεια.
  -Ναι αλλά δεν έχετε συμπληρώσει με πιο ΑΦΜ σχετίζεται το ΑΦΜ του άντρα σας.
  – Δεν το συμπλήρωσα ( ευτυχώς μου έκοψε και δεν το συμπλήρωσα) γιατί θα κάνω αποποίηση κληρονομιάς ( το συζητάτε διεξοδικά με δικηγόρο και λογιστή και αφού πάρετε κομπιουτεράκι βλέπετε αν σας συμφέρει να κάνετε ή όχι  αποποίηση κληρονομιάς)
  -Σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορείτε να δηλώσετε θάνατο.
  -Ορίστε!!! Δεν μπορώ να δηλώσω τον θάνατο του άντρα μου; Είστε σοβαρή; Αν εγώ δεν μπορώ ποιος μπορεί;(Σε αυτό το σημείο αρχίζει να ανεβαίνει ο τόνος της φωνής μου)
  Όποιος αποδεχτεί την κληρονομιά.
  -Μα κανένας δεν θα την αποδεχτεί
  – Καλά κανένας δεν  θα αποδεχτεί;
  -Κανένας υπάρχει κάποιο πρόβλημα;
 • Ε τότε όταν κάνετε όλοι αποποίηση ελάτε με τα χαρτιά ολονών και θα κάνουμε ερώτηση στο Taxis γιατί δεν μου έχει τύχει κάτι παρόμοιο.

Φεύγω από εκεί και κατεβάζω θεούς και δαίμονες.
Πάω στον προϊστάμενο και του εξηγώ τι κατάστασή μου.Τον βλέπω να χαμογελάει και μου λέει ότι απλώς θα κάνω μεταβολή στοιχείων για να διαχωριστεί το ΑΦΜ από του συζύγου.Χαχαχα δηλαδή εγώ χήρα και ο σύζυγος ζωντανός.Ωραία πράγματα.

Και συνεχίζουμε. Στέλνω φίλη μου στην εφορία με εξουσιοδότηση  να κάνει την μεταβολή στοιχείων μου και να πάρει τον κλειδάριθμο .Κάνει μεταβολή στοιχείων στα γρήγορα αλλά κλειδάριθμο
Τι τον θέλει η κυρία;
-Μα ο άντρας της πέθανε και θα κάνει μόνη της φορολογική δήλωση.
-Μα δεν έχει δηλωθεί ο θάνατος.
-‘Εχει κάνει αποποίηση  
-Μα στο σύστημα δεν έχει δηλωθεί ο θάνατος
Ξανά από την αρχή να εξηγεί τι γίνετε.
Και όλα αυτά από το ένα γραφείο στο άλλο.

Πάμε να πάρουμε κλειδάριθμο για το τζιτζίκι. Ναι καλά τόσο εύκολα!.
ο ΑΦΜ του παιδιού είναι συνδεδεμένο με το ΑΦΜ του πατέρα του.
-Ναι αλλά ο πατέρας του έχει πεθάνει
– Και η κυρία είναι η μητέρα του;
-Ναι δεν φαίνεται από τα χαρτιά;
– Ναι αλλά πρέπει να μας συμπληρώσει και τα δικά μας έντυπα για να συνδέσουμε τα ΑΦΜ.
Κοινώς η εφορία δεν δέχεται κανένα πιστοποιητικό του ελληνικού κράτους εκτός από την ταυτότητάς σας Να το έχετε αυτό στο μυαλό σας όταν θα την επισκεφτείτε γιατί δεν μπορεί όλο και κάτι θα χρειαστείτε.

Και πιστέψτε με όσα περιγράφω εδώ είναι τα ελάχιστα. Θα κάνω και δεύτερο ποστ για την τρέλα των ασφαλιστικών ταμείων.Δυστυχώς αν δεν έχετε χρόνο ή δεν τα καταφέρνετε μόνοι  θα πρέπει να πληρώσετε έναν δικηγόρο ή έναν λογιστή για να κάνει όλες αυτές τις δουλειές.

Και ξαναλέω ΜΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΤΕ ΝΑ ΚΆΝΕΤΕ ΚΆΠΟΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΗ.Θα βρεθείτε άσχημα μπλεγμένοι και άντε μετά να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας.Γιατί στην ελληνική πραγματικότητα μπορείς να αποδείξεις πολύ εύκολα ότι είσαι ελέφαντας παρά ότι δεν είσαι.

 

error: Content is protected !!