Επίσκεψη στον Λευκό Πύργο

Λευκός Πύργος – Η ιστορία μιας ολόκληρης πόλης

Λευκός Πύργος. Ένα σήμα κατατεθέν και ένα σύμβολο για την Θεσσαλονίκη. Αλλά είναι και ένα κομμάτι από την ζωή κάθε Θεσσαλονικιού.Ένα σύμβολο που μέσα από αυτό μπορούμε να μάθουμε την ιστορία της Θεσσαλονίκης .

Για να πω την αμαρτία μου τον Λευκό Πύργο τον είχα επισκεφθεί πριν πάρα πολλά χρόνια όταν ήμουν ακόμα φοιτήτρια. Και για να πω την αλήθεια δεν θυμόμουν τι είχα δει μέσα στον Λευκό Πύργο! Το μόνο που μου είχε μείνει ήταν η υπέροχη θέα από ψηλά. Λυπηρό!

H κάθε επίσκεψή μου στην Θεσσαλονίκη όμως είναι πλέον κάτι ιδιαίτερο. Κάθε ταξίδι για εμένα είναι μια νέα ανακάλυψη στην πόλη που μεγάλωσα. Και γίνομαι ταξιδιώτης στην πόλη μου!

Και έτσι ο τουρίστας ξύπνησε και πάλι μέσα μου!

Και ως σωστός ταξιδιώτης που έρχεται σε αυτή την πόλη, η επίσκεψή στον Λευκό Πύργο ήταν απαραίτητη.

Το κυκλικό του σχήμα, η περίοπτη θέση του στην παραλία το κατατάσσουν στο νούμερο «ένα» σε επισκεψιμότητα μνημείο της Θεσσαλονίκης. Άρα ήταν και για εμάς απαραίτητο να το επισκεφθούμε.

Επίσκεψη στον Λευκό Πύργο
Επίσκεψη στον Λευκό Πύργο

Η αγαπημένη Θεσσαλονίκη μου όμως για εκείνη την ημέρα είχε αποφασίσει για μια ακόμα φορά να φορέσει το μυστηριώδες πέπλο ομίχλης. Για τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται την πόλη για πρώτη φορά ίσως δεν είναι και ο καλύτερος καιρός αλλά για εμάς τους Θεσσαλονικείς αυτό παχύ πέπλο ομίχλης είναι που την κάνει τόσο ερωτική.

Ο Λευκός Πύργος πλέον είναι ένα μουσείο που στους πέντε ορόφους του παρουσιάζει όλη την ιστορία της Θεσσαλονίκης από τα αρχαία χρόνια μέχρι τα νεότερα μέσω φωτογραφικού υλικού και πληροφοριακών σταθμών.

Επίσκεψη στον Λευκό Πύργο

Πέντε όροφοι γεμάτοι από την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Κάθε όροφος αναλύει και μια θεματική ενότητα δίνοντας μια εικόνα της πολιτισμικότητας, της ιστορίας ,της κοινωνίας και της καθημερινότητας.

Αρχιτεκτονική και πολεοδομικός σχεδιασμός στην διάρκεια των ετών, μνημεία και ιστορία της πόλης , οι άνθρωποι της πόλης , εμπόριο και οικονομία , η πνευματική και καλλιτεχνική ζωή της Θεσσαλονίκης και φυσικά οι γεύσεις της Θεσσαλονίκης είναι τα επιμέρους που παρουσιάζονται σε κάθε όροφο ξεχωριστά.

Πόσα πράγματα τελικά δεν ήξερα για την πόλη μου!

Σαν άλλοι εξερευνητές μπαίνουμε σε κάθε χώρο περνώντας από χαμηλές πόρτες που υπάρχουν σε κάθε όροφο.

Επίσκεψη στον Λευκό Πύργο
Επίσκεψη στον Λευκό Πύργο

Από παντού η θέα στην πόλη είναι εκπληκτική!

Επίσκεψη στον Λευκό Πύργο

Και για το τέλος ο εξώστης. Η Θεσσαλονίκη σε όλο της το μεγαλείο. Και αν πετύχετε καλό καιρό δεν θα θέλετε να κατεβείτε.

Επίσκεψη στον Λευκό Πύργο
Επίσκεψη στον Λευκό Πύργο

Λίγα λόγια για την ιστορία του Λευκού Πύργου

Ο Λευκός Πύργος δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς χτίστηκε και είναι στην θέση προϋπάρχοντος βυζαντινού πύργου. Κατά την οθωμανική περίοδο έγιναν παρεμβάσεις και ήταν μέρος των τειχών της πόλης. Η σημερινή του μορφή είναι ότι έχει σωθεί από την οθωμανική οχύρωση της πόλης.

Αναφέρεται με διάφορες ονομασίες Πύργος του Λέοντος , Πύργος της Καλαμαριάς , Πύργος των Γενιτσάρων και Πύργος του αίματος επειδή βαφόταν πολύ συχνά από το αίμα των θυμάτων των Οθωμανών. Το 1883 , με διαταγή του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ Β’ , ο Πύργος βάφεται άσπρος και του δίνεται η ονομασία Λευκός
Έχει κυλινδρικό σχήμα με ύψος 33,9 μ. και διάμετρο 22,7μ.

Tips για την επίσκεψή σας

Πληροφορίες για τον Λευκό Πύργο , εισιτήρια, ώρες λειτουργίες και περισσότερα για την ιστορία του μπορείτε να δείτε στην σελίδα https://www.lpth.gr/

Λόγω της ιδιομορφίας του είναι αδύνατη η πρόσβαση σε άτομα με κινητικά προβλήματα να ξεναγηθούν στον Πύργο παρά μόνο με εικονική περιήγηση . Επίσης δεν υπάρχουν τουαλέτες , αναψυκτήριο και κλιματισμός.

Σε γενικές γραμμές η έκθεση στον Λευκό Πύργο παρουσιάζει με συνοπτικό τρόπο την ιστορία της Θεσσαλονίκης διαχρονικά ελπίζοντας ότι θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του επισκέπτη για να γνωρίσει καλύτερα την Θεσσαλονίκη.

Σας περιμένω και στο Facebook αλλά και και στο Instagram.

error: Content is protected !!