Μαθαίνουμε στα παιδιά την αξία των χρημάτων

Μαθαίνουμε στα παιδιά την αξία των χρημάτων

Η διαχείριση των χρημάτων και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούμε είναι κάτι που πρέπει να μαθαίνουν τα παιδιά από μικρή ηλικία. Μαθαίνουμε στα παιδιά μας την αξία του χρήματος.

Το σχολείο δυστυχώς ακόμα και την εποχή που πηγαίναμε εμείς δεν μαθαίνει στα παιδιά πρακτικά καθημερινά  ζητήματα όπως πως να αλλάζεις μια λάμπα ή πως να διαχειρίζεσαι τα λεφτά σου. Τα πρώτα μαθήματα πάνω σε τέτοια θέματα τα παίρνεις συνήθως από την οικογένειά σου.

Οι εποχές  έχουν αλλάξει πολύ και τα παιδιά μας είναι «εξοικοιωμένα» σε προβληματικό βαθμό με τα χρήματα. Θεωρούν ότι μπορούν να έχουν – αγοράζουν- αποκτούν ότι θέλουν, όποτε θέλουν και κάποιες φορές απλώς με λίγη γκρίνια παραπάνω. Είτε αυτό είναι ένα απλό γλειφιτζούρι ή μια σοκολάτα κάθε φορά που πάτε στο σούπερ μάρκετ , είτε κάθε φορά που βρίσκεστε στην αγορά απαιτούν πράγματα είτε στην διάρκεια των εορτών απαιτούν να τους πάρετε εσείς ή συγγενείς το δώρο που θέλουν.

Υπάρχουν και περιπτώσεις όπως στην δική μας όπου καθώς η οικογένεια έχει μεγαλώσει , γιαγιάδες παππούδες, θείοι και θείες από τρεις μεριές ο καθένας με την σειρά του έχει την καλή διάθεση να κάνει ένα δώρο ή να δώσει λεφτά στο παιδί για να πάρει κάτι.μαθαίνουμε στα παιδιά την αξία των χρημάτων

Έτσι γίνεται συνήθεια στο παιδί ότι κάθε φορά που βλέπει τον παππού την γιαγιά ή κάποιο συγγενή που από την καλή του την καρδιά έδωσε στο παιδί κανά δύο φορές λεφτά » για το καλό ή για να πάρει κάτι» κάθε φορά που τον συναντάνε έχουν την απαίτηση να τους δίνει λεφτά ή δώρο. Συνδέουν το πρόσωπο με χρήματα ή με δώρο και το ενδιαφέρον και η αγάπη του να μετριέται πόσα λεφτά έδωσαν ή τι δώρο έκαναν. Και η απογοήτευση  γίνεται μεγάλη όταν δεν λαμβάνουν αυτό που θέλουν. Ακόμα και αν πάρουν αυτό που θέλουν, συνεχίζουν να θέλουν.

Και που καταλήγουμε; Nα θεωρούν δεδομένα τα χρήματα έχοντας την αίσθηση ότι μπορούν να τα αποκτήσουν όλα , να τα έχουν όλα χωρίς δεύτερη σκέψη. Χωρίς να μαθαίνουν ότι το χρήμα έχει αξία!

Εάν δεν καταλάβουν την αξία του χρήματος και πως μπορούν να το διαχειριστούν δυστυχώς και ως ενήλικες το πιο πιθανό είναι να αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα. Το σχολείο δυστυχώς δεν τους μαθαίνει την αξία και την διαχείριση των χρημάτων. Και εδώ μπαίνει ο ρόλος του γονέα. Τι μπορούμε να κάνουμε; Δείτε μερικές ιδέες.

  • Μαθαίνουμε να μετράμε. Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα. Από μικρή ηλικία εξοικοιωνόμαστε με τους αριθμούς.
  • Από την ηλικία των 5  χρονών μπορούμε να ξεκινήσουμε να μαθαίνουμε των μπορούμε να κερδίζουμε χρήματα κάνοντας μικρές δουλειές και βοηθώντας. Γιατί δυστυχώς σε αυτή την ζωή τίποτα δεν γίνεται τζάμπα. Τακτοποιούμε τα πράγματά μας, τα πιάτα από το τραπέζι , κάνουμε ανακύκλωση και διάφορα απλά πράγματα καθημερινά. Για την κάθε δουλειά μπορείτε να ορίσετε ένα ποσό π.χ 5 ή 10 λεπτά.
  • Από  6 χρονών τα επιτραπέζια παιχνίδια όπως η Μονόπολη  μπορεί να μας μάθει για τις χρηματικές συναλλαγές πόσο κάνει κάτι , πόσα πρέπει να δώσω, πόσα ρέστα πρέπει να πάρω. Μπορώ να αγοράσω μόνο εάν έχω. Αν αγοράσω κάτι μειώνονται τα χρήματα. Μαθαίνω να διαχειρίζομαι τα χρήματα μέσα από το παιχνίδι. Και πάντα υπάρχει και η περίπτωση να χρεοκωπήσουμε. Επίσης όταν πηγαίνουμε για ψώνια τους δίνουμε λεφτά για να πληρώσουν στο ταμείο πάντα με την παρουσία μας
  • Από τα 7 και άνω πρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται τα λεφτά που τους δίνουμε. Π.χ μπορεί να έχουν 1 ευρώ για να πάρουν κάτι από το κυλικείο του σχολείου. Πρέπει να μάθουν πόσο κάνει, πόσα ρέστα πρέπει να πάρουν, εάν  φτάνουν τα χρήματα για να το αγοράσουν. Και υποχρεωτικά να μάθουν να είναι υπεύθυνοι με τα λεφτά. Δεν μπορούμε να τα χάνουμε ή να μη ξέρουμε τι ξοδέψαμε. Μπορείτε να βάλετε επίσης ένα εβδομαδιαίο όριο στο τι μπορούν να ξοδεύουν. Και αυτό να ισχύει και για τις βόλτες μας.
  • Από 9 χρονών και άνω πρέπει να μάθουν την έννοια την αποταμίευσης και να κάνουν και τα ίδια. «Μπορείς να αγοράσεις αυτό εάν μαζέψεις τα χρήματα»

Σίγουρα δεν υπάρχει ενδεδειγμένος τρόπος για να μάθουμε στα παιδιά μας την αξία των χρημάτων και των πραγμάτων. Όσα όμως προσπαθείτε να τους μάθετε μέσα από το παιχνίδι και από την διασκέδαση είναι πράγματα που θα τους μείνουν και θα τους οδηγούν στην ζωή τους.

 

μαθαίνουμε στα παιδιά την αξία των χρημάτων

Αυτό που χρειάζονται τα παιδιά μας είναι η καθοδήγησή μας.

Και καλό είναι να ακούνε και το όχι μερικές φορές.

Εσείς τι γνώμη έχετε;

 

error: Content is protected !!