Ερωτήσεις ενός τετράχρονου – Ο μπαμπάς μου είναι παππούς σου;

‘Εχει καιρό τώρα που το τζιτζίκι μου μπαίνει σε μια φάση να καταλάβει τον κόσμο γύρω του και να αποκωδικοποιήσει ποιος είναι τι στις σχέσεις των ανθρώπων. Να καταλάβει ότι είναι παιδί μονογονεϊκής οικογένειας και τι σημαίνει αυτό.

Και φυσικά το μπέρδεμα ξεκινάει από την έλλειψη της παρουσίας του μπαμπά. Αν και το έχουμε σαν καραμέλα πλέον ότι ο μπαμπάς μας έχει πεθάνει και σε κάθε ευκαιρία ο μικρός το λέει , τα πράγματα είναι λίγο μπλεγμένα ή αρχίζουν να μπλέκονται λίγο παραπάνω στο μυαλουδάκι του.

 
from

Καταρχήν δεν υπάρχει μπαμπάς και έτσι όταν βρισκόμαστε σε φιλικά σπίτια με άλλα παιδάκια και τα άλλα παιδάκια μιλάνε για τον μπαμπά τους, εκείνος το πρώτο που λέει είναι ότι ο δικός μας έχει πεθάνει. Το σοκ βέβαια το παθαίνουν πρώτα οι γονείς των άλλων παιδιών όταν έρχονται και τους ρωτάνε αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο.

Και κάπου εκεί αρχίζει και μπλέκεται το κουβάρι. Στα σπίτια των περισσότερων οι ρόλοι είναι διακριτοί. Ο μπαμπάς,η μαμά,ο παππούς, η γιαγιά . Σε εμάς μπερδεύονται τα πράγματα. Μπαμπάς δεν υπάρχει και όταν ακούγεται η λέξη μπαμπάς είναι συνήθως όταν εγώ φωνάζω τον μπαμπά μου δηλαδή τον παππού του τζιτζικιού.Δηλαδή απλά ο μπαμπάς μου είναι ο παππούς του τζιτζικιού. Πως γίνεται για μένα να είναι ο μπαμπάς μου και για το τζιτζίκι να είναι παππούς; Ιδού το τεράστιο μπέρδεμα στο μυαλουδάκι του.

Όσο και να προσπαθώ να εξηγώ είναι λίγο δυσνόητο και ακαταλαβίστικο για ένα τετράχρονο.

Πως γίνεται ο μπαμπάς σου να είναι παππούς μου; Αφού είναι μπαμπάς.

Άντε τώρα να εξηγήσεις. Και το μπέρδεμα συνεχίζεται ακόμα περισσότερο.Εχθές βλέποντας κάτι φωτογραφίες με τον μπαμπά μας και ενώ αναγνώριζε ότι είναι ο μπαμπάς του, γύρισε και μου είπε ότι είναι ο παππούς μου.Αφού για εμένα είναι μπαμπάς για σένα είναι παππούς! Λογικά σκέφτηκε το παιδί. Ο μπαμπάς για τον έναν, είναι παππούς για τον άλλον!

Ωραία τα κάναμε κουλουβάχατα τώρα. Ποιος είναι ο μπαμπάς και ποιος είναι ο παππούς και γιατί; Και εγώ με τον μπαμπά του τι ήμασταν ; Ήμασταν ζευγάρι , είμαστε παντρεμένοι. Αλλά τι είναι όλα αυτά που μου λες μαμά;

Πολύ μπέρδεμα η κατάσταση.Άντε να ξεμπερδέψεις ένα τετράχρονο.Είναι κάτι αντίστοιχο με το να προσπαθείς να εξηγήσεις πυρηνική φυσική σε ένα παιδάκι. Εδώ που τα λέμε ίσως υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να καταλάβει.

Δύσκολες έννοιες για να μπορέσω να τις εξηγήσω .

Για μια ακόμα φορά αφήνομαι στον χρόνο να κάνει την δουλειά του. Μεγαλώνοντας θα είναι πιο εύκολο τα πράγματα.

error: Content is protected !!