προετοιμασίες για τον χειμώνα

Προετοιμασίες για τον χειμώνα

Σεπτέμβριος και τα πρώτα κρύα έκαναν την εμφάνισή τους για τα καλά εδώ στο χωριό.Όπως λένε και οι γνωρίζοντες εδώ τα πράγματα , έχουμε 10 μήνες χειμώνα και 2 καλοκαίρι. Μπορεί να μην είναι ακριβώς έτσι αλλά δείχνει ότι εδώ ο καιρός δεν αστειεύεται. Που σημαίνει ότι οι προετοιμασίες για τον χειμώνα είναι σοβαρή υπόθεση!

Το κρύο εδώ στο χωριό έρχεται πιο νωρίς, ο Όλυμπος δεν αστειεύεται. Ήδη τα πρώτα χιόνια έπεσαν ψηλά στον Όλυμπο που σημαίνει ότι το κρύο το αισθάνεσαι καλά. Ο αέρας που κατεβαίνει από το βουνό, μας υπενθυμίζει ότι ήρθε η ώρα του χειμώνα

Που σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το κρύο και τον χειμώνα!

Χειμώνας έρχεται λοιπόν και θα κάνει κρύο.Και κρύο σημαίνει ότι θέλουμε ζέστη. Το τζάκι στα χωριά ήταν πάντα αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια. Ειδικά τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Δεν είναι απλώς το ανάβουμε για ντεκόρ ή για να το βλέπουμε και να ζεσταινόμαστε. Είναι λειτουργικά τουλάχιστον τα περισσότερα.

Από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να γίνουν είναι ένας καλός καθαρισμός του τζακιού για να αποδίδει στο έπακρο.

Καλός καθαρισμός της καμινάδας ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες και επικίνδυνες καταστάσεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει ότι τζάκια έχουν πάρει φωτιά. Η ανάφλεξη γίνεται λόγω της πίσσας που μαζεύεται στα τοιχώματα από την καύση των ξύλων. Άρα είναι απαραίτητο να το καθαρίσουμε πολύ καλά! Βέβαια ένα τζάκι μπορεί να πάρει φωτιά και από τι καίμε! Προσοχή καίμε μόνο ξύλα και όχι κομμάτια από έπιπλά ή ότι άλλο νομίζουμε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί!

Και πάμε στα ξύλα που πρέπει να τα προμηθευτούμε και σχετικά νωρίς.

Και όταν λέω νωρίς εννοώ το καλοκαίρι. Εκεί που κάνουν όλοι μπάνια εμείς προμηθευόμαστε ξύλα. Γιατί αν τα πάρεις Σεπτέμβριο και μετά, πιθανόν τα ξύλα να είναι βρεγμένα ή νωτισμένα από την υγρασία και τις  πρώτες βροχές και μετά δεν στεγνώνουν. Και άντε να ανάψεις τζάκι με βρεγμένα ξύλα!

Προετοιμασίες για τον χειμώνα

Τα ξύλα στοιβιάζονται και συνήθως τα σκεπάζουμε κιόλας ώστε να μην τραβάνε υγρασία!

Προετοιμασίες για τον χειμώνα

 

Όλο το καλοκαίρι , που τα φρούτα βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους , ετοιμάζουμε τις μαρμελάδες μας.

Βύσσινο, κεράσι, ροδάκινο, βανίλια ,όλα έτοιμα! Παιδεύτηκα λιγάκι αλλά άλλη αξία έχουν τα σπιτικά δεν νομίζετε; Σαν να είμαι λίγο σε άλλη εποχή έχω την εντύπωση κάποιες φορές. Λες και δεν μπορούμε να τα βρούμε όλα αυτά πλέον ότι ώρα θέλουμε και ότι εποχή. Αλλά θα σας προκαλέσω να δοκιμάστε την μαρμελάδα που έχετε φτιάξει εσείς με αυτή του εμπορίου και κάντε την σύγκριση.

Και μαζί με τις μαρμελάδες όλα τα υπόλοιπα ,τσάϊ, χαμομήλι, ρίγανη, μέντα και ότι άλλο θα μπορούσαμε να μαζέψουμε από την φύση.Μυρίστε την ρίγανη ή το τσάϊ που έχετε μαζέψει εσείς και κάντε την σύγκριση με το αγορασμένο!

προετοιμασίες για τον χειμώνα

Τα χαλιά καθαρίστηκαν και είναι έτοιμα να στρωθούν. Κουβέρτες και παπλώματα τώρα που ακόμα έχει ήλιο τα βγάζουμε να αεριστούν για να είναι όλα έτοιμα.

 

Εμείς έχουμε προετοιμαστεί για τον χειμώνα και τον περιμένουμε , για να πω την αλήθεια και με λίγο ανυπομονησία.

Χειμώνας έρχεται εδώ στο χωριό λίγο ποιο νωρίς. Έχει όμως και τα ωραία του ας, μην τα ξεχνάμε.

Μαζεύουμε κάστανα από το βουνό για τα ψήσουμε στο τζάκι.

προετοιμασίες για τον χειμώνα

Και ας μην ξεχνάμε το χουχούλιασμα οικογενειακώς μπροστά στο τζάκι, με το άρωμα από τις φλούδες πορτοκαλιού που καίγονται στην φωτιά,το χιόνι, τα Χριστούγεννα.

Προετοιμασίες για τον χειμώνα

Άλλωστε κάθε εποχή έχει την ομορφιά της και εμείς εδώ στο χωριό έχουμε την πολυτέλεια ακόμα να ζούμε κάθε εποχή του χρόνου.

Οι προετοιμασίες για τον χειμώνα έγιναν και περιμένουμε να τον υποδεχτούμε .

» ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ»

Βρείτε μας και στο Facebook στην σελίδα του Mynewfamily.gr

Και για περισσότερες εξερευνήσεις στον Όλυμπο στο olympustories

 

error: Content is protected !!