Αλλεργίες και χρήσιμες συμβουλές

Ήρθε η άνοιξη , ήρθαν και οι αλλεργίες – Χρήσιμες συμβουλές για να βελτιώσετε την καθημερινότητά σας

Η άνοιξη ήρθε και μαζί της έκαναν δυναμικό comeback και οι αλλεργίες. Μπουκωμένη μύτη, βήχας, καταρροή, ατοπική δερματίτιδα μερικά από τα συμπτώματα των αλλεργιών.

Περιμέναμε με ανυπομονησία να στρώσει ο καιρός και να ξεκινήσουμε τις βόλτες μας έξω στην φύση. Η άνοιξη ήρθε αλλά μαζί της ήρθαν και οι αλλεργίες.Πριν από μερικούς μήνες κάναμε επιτέλους αλλεργικά τεστ μετά από χρόνια ταλαιπωρίας με εισπνεόμενα, ατοπική δερματίτιδα και συχνές αρρώστιες και ωτίτιδες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι είμαστε αλλεργικοί σε αρκετά πράγματα και φυτά που υπάρχουν κατά κόρον στην ελληνική φύση. Κυπαρίσσια και όλα τα παρεμφερή, πλατάνια , ελιά και άνθη ελιάς, αρτεμησία, μύκητες υγρασίας και σκόνης σπιτιού , φιστίκια και κάσιους. αλλεργίες

Και καθώς η άνοιξη ξεκίνησε ήρθαν και τα πρώτα συμπτώματα .Μπουκωμένη μύτη και φαγούρα. Φτέρνισμα και καταρροή σε σημείο που και ο ύπνος να γίνεται δύσκολος. Έρχεται και η κούραση και οι μαύροι κύκλοι στα μάτια από την κακή ποιότητα ύπνου. Και η κακή ποιότητα ύπνου φέρνει ειδικά στα παιδιά συχνές αρρώστιες.

Η μετακόμιση μας στο χωριό, σε περιβάλλον με πιο καθαρό αέρα βελτίωσε την δική μας κατάσταση πάρα πολύ. Λιγότερες φορές μπουκωμένη μύτη, η ατοπία σχεδόν έφυγε και ο αλλεργικός βήχας έχει εξαφανιστεί.Η επιβαρυμένη ατμόσφαιρα της πόλης συνήθως κάνει συμπτώματα της αλλεργίας ποιο έντονα. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι καθοριστικό ρόλο στις αλλεργίες παίζουν ο τρόπος ζωής και το περιβάλλον μας. Όπως και η απομάκρυνσή μας από την φύση.

Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο θαυματουργό φάρμακο που να εξαλείψει τις αλλεργίες και τα συμπτώματά τους. Τα αντισταμινικά είναι τα φάρμακα που βοηθάνε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων καθώς και διάφορα αποσυμφορητικά και ρινικά σπρέι που βοηθάνε στην αναπνοή.

Απλές και μικρές «παρεμβάσεις» στις καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να βελτιώσουν πολύ την ποιότητα ζωής των αλλεργικών ατόμων.

Δείτε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές για να βελτιώσετε την καθημερινότητα σας

  • Η συνήθης πρακτική να ανοίγουμε τα παράθυρα για να αερίσουμε το σπίτι το πρωί είναι απαγορευτική. Το πρωί  το φορτίο σκόνης – γύρης που υπάρχει στον αέρα είναι μεγάλο . Από το μεσημέρι και μετά είναι η καλύτερες ώρες για να αερίσουμε
  • Δεν χρησιμοποιούμε «βαριά» υφάσματα για τις κουρτίνες όπου μπορεί να προσκολληθεί περισσότερη σκόνη και τις πλένουμε τακτικά.
  • Αλλάζουμε τα κλινοσκεπάσματα κάθε 3-4 μέρες και καλό είναι το στρώμα να αερίζεται κάθε μήνα. Μπορούμε να ρίξουμε στο στρώμα σόδα φαγητού για να απορροφήσει την υγρασία και αφού το αφήσουμε έξω να αεριστεί το καθαρίσουμε καλά ώστε να φύγει η σόδα.
  • Τα απορρυπαντικά και τα καθαριστικά ειδικά με έντονα αρώματα εντείνουν τις αλλεργίες. Χρησιμοποιήστε με μέτρο τα καθαριστικά ή επιλέξτε πιο φυσικές λύσεις καθαριστικών. Η μανία της καθαριότητας και της απομάκρυνσης κάθε μικροβίου είναι σημαντικός παράγοντας αύξησης των αλλεργιών τα τελευταία χρόνια.
  • Χρησιμοποιούμε ενυδατική κρέμα στα σημεία που έχουμε φαγούρα – ατοπία όπως λένε – για να μην «σπάσει» το δέρμα και τα αλλεργιογόνα βρουν μεγαλύτερη δίοδο στον οργανισμό μας.
  • Μάλλινα ρούχα και χαλιά απαγορεύονται. Ειδικά τα χαλιά καλό είναι να έχουν χαμηλό πέλος .
  • Το καθημερινό μπάνιο υπάρχει περίπτωση να ξηραίνει το δέρμα και είναι πιο εύκολο να δημιουργηθούν ατοπίες. Δύο φορές την εβδομάδα με χλιαρό νερό είναι ιδανικό για τα παιδιά.
  • Τις μέρες που υπάρχει μεγάλο φορτίο σκόνης και γύρης καλό είναι να αλλάζουν τα παιδιά ρούχα όταν γυρίζουν από το σχολείο.

Σε κάθε περίπτωση για οποιαδήποτε μεταβολή στον οργανισμό μας ή για περισσότερες οδηγίες όσον αφορά την λήψη φαρμάκων απευθύνεστε πάντα στον αλλεργιολόγο σας.

Το ότι το  παιδί σας ή εσείς είστε αλλεργικοί δεν σημαίνει αυτόματα ότι απομονωνόμαστε από τις δραστηριότητες μας και κλεινόμαστε στο σπίτι. Κάτι τέτοιο πολύ πιθανόν να επιβάρυνε την κατάσταση μας καθώς η διάθεσή μας θα έπεφτε και ο ψυχολογικός παράγοντας είναι πολύ σημαντικός.

Απολαμβάνουμε λοιπόν την άνοιξη , την φύση ,τα λουλούδια και τις δραστηριότητές μας με λίγη προσοχή και αλλάζοντας απλά πράγματα στην καθημερινότητά μας. Μαθαίνουμε να ζούμε με τις αλλεργίες μας και γίνεται τρόπος ζωής.

Αφήνουμε τα παιδιά έξω στην φύση όσο περισσότερο γίνεται καθώς η επαφή με την φύση θωρακίζει περισσότερο τον οργανισμό τους.

Εσείς πως αντιμετωπίζετε τις αλλεργίες; περιμένω τα σχόλια σας.

error: Content is protected !!