αλλεργίες

Στον κόσμο των αλλεργιών

Τα σχολεία ξεκίνησαν, ο καιρός φθινοπώριασε και οι πρώτες ιώσεις και κρυολογήματα έκαναν την εμφάνισή τους. Μπουκωμένη μύτη, φτέρνισμα, βήχας τα πρώτα σημάδια και τα πιο συχνά. Και δυστυχώς πολλές φορές εξελίσσονται σε ρινίτιδες, πυρετό, βροχιολίτιδες κ.λ.π. Οι λύσεις κλασσικές αντιβίωση , εισπνεόμενα, αντιισταμινικά, κορτιζόνη.

Το τζιτζίκι χρόνια «παιδευόταν» με μπουκωμένη μύτη , ωτίτιδες και επειδή ο οργανισμός του εξασθενούσε ήμασταν με πυρετό για αρκετές μέρες. Όλοι μου  λέγανε ότι επειδή είναι μικρός κολλάει εύκολα ιώσεις και οι μύξες και μπουκώματα θα φύγουν σιγά σιγά καθώς μεγαλώνει. Η παιδίατρος μας μας είχε προϊδεάσει ότι πολύ πιθανόν όλα τα συμπτώματα αυτά να κρύβουν αλλεργίες. Στις μικρές ηλικίες όμως , πριν τα 5, δεν γίνονται δερματικά αλλεργικά τεστ, για να το ψάξουμε. Κάναμε όμως τεστ με αίμα που δυστυχώς δεν έδειξαν κάποια αλλεργία. Βόλτες σε πνευμονολόγο, αλλεργιολόγο για να βρούμε τι γίνεται, αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι . Η συνταγή γνωστή αντιισταμινικό, εισπνεόμενα , κορτιζόνη. Τελευταία επίσκεψή μας σε παιδοαλλεργιολόγο  μας είπε ότι μάλλον δεν είμαστε αλλεργικοί και καθώς θα μεγαλώσει το τζιτζίκι όλα θα ξεπεραστούν.

Πορευτήκαμε λοιπόν όπως όλοι οι γονείς με τα φάρμακα μέχρι που λίγο πριν τα 5 πάθαμε ένα αλλεργικό σοκ και τρέχαμε σε κέντρο υγείας. Τον χειμώνα του ίδιου έτους ήπιε ο μικρός 7 μπουκάλια αντιβίωση για ωτίτιδες και μια πτώση ακοής στο ένα αυτί περίπου 20%.

Καθώς μετακομίσαμε στο χωριό τα συμπτώματα ελαττώθηκαν πολύ  σε σημείο που την περσινή χρονιά την βγάλαμε στο πόδι χωρίς καμία αρρώστια. Αλλά το αντιισταμινικό το είχαμε πάλι από κοντά.Έτσι ήρθε η ώρα για δερματικά αλλεργικά τεστ.

Με τα πολλά βρήκα παίδο αλλεργιολόγο στην Κατερίνη, μια εξαιρετική γιατρό. Γιατί εκτός από το να εξηγήσει τι είναι η αλλεργία , ο τρόπος της με τον μικρό ήταν φοβερός. Δύσκολο για ένα παιδάκι να κάτσει να κάνει 90 δερματικά τεστ !

αλλεργίες, www.mynewfamily.gr

 

Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά.  Είμαστε αλλεργικοί σε κυπαρίσσι και  στις παραλλαγές του, ελιά και άνθη ελιάς, πλατάνια και παρεμφερή,τσουκνίδα, Αρτεμισία ή Αψιθία σε όλες τις παραλλαγές της, ακάρεα και σκόνη σπιτιού, μύκητες υγρασίας , κάσιους και φυστίκια να είμαστε σε απόσταση και αρακά και φακές μια δυσανεξία. Να μας βάλει δηλαδή σε μια γυάλα!

Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο για τις αλλεργίες παρά μόνο ανοσοποίηση.

Αλλά σε τι να πρωτοκάνουμε εμείς! Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε τον οργανισμό.

Οι γενικές οδηγίες απλές προς αλλεργικούς είναι οι εξής:

  • Δεν αερίζουμε το σπίτι το πρωί. Ανοίγουμε τα παράθυρα από το μεσημέρι και μετά.
  • Πλύσιμο τις κουρτίνες κάθε μήνα και κουρτίνες όσο το δυνατόν πιο λεπτές.
  • Καθάρισμα το στρώμα εάν γίνεται κάθε 2-3 μήνες με μαγειρική σόδα και αερισμός.
  • Μοκέτα μικρή και κάθε βδομάδα τίναγμα.
  • Όσο το δυνατόν λιγότερα πράγματα στο δωμάτιο , αν γίνεται ούτε παιχνίδια ούτε βιβλία.
  • Δεν αποκλείουμε τροφές εφόσον έχουμε δει ότι δεν μας πειράζουν. Καλό όμως να διαβάζουμε τις ετικέτες των προϊόντων.

Επομένως αλλάζουμε λίγο τις συνήθειες μας στο σπίτι. Η γιατρός μου εξήγησε ότι το να πάθει κάποιος αλλεργικό σοκ δεν έχει να κάνει μόνο αν έρθει σε επαφή με το αλλεργιογόνο αλλά και με την ποσότητα την ποιότητα του αλλεργιογόνου. Δηλαδή άλλο να συναντήσεις μια ελιά έξω στη φύση και άλλο να έχεις μια ελιά μέσα στο σπίτι. Και να μην ξεχνάμε την ψυχολογική μας κατάσταση!

Το εντυπωσιακό όλων είναι ότι οι αλλεργίες σαν ιατρική ειδικότητα είναι πολύ νέα, μόλις το 1970 δημιουργήθηκε. Όπως μου είπε η αλλεργιολόγος το 20110 στην Ελλάδα λέγανε πως 1 στους 4 ήταν αλλεργικός.Το 2013 τα ποσοστά αντιστράφηκαν και πλέον 1 στους 4 ΔΕΝ είναι αλλεργικός.Κοινώς λίγο πολύ όλοι είμαστε πλέον αλλεργικοί.

Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι οι αλλεργίες είναι αρρώστια το σύγχρονου τρόπου ζωής. Τα σπίτια μας πλέον δεν αναπνέουν, πλαστικά κουφώματα, μονώσεις, πλαστικά χρώματα που δημιουργούν ιδανικές συνθήκες  υγρασία και  για τα ακάρεα. Το τι αναπνέουμε στις πόλεις και το τι τρώμε από την άλλη είναι πολύ μεγάλη κουβέντα.

Ευτυχώς τουλάχιστον εδώ στο χωριό δεν είμαστε απλώς σε επαφή με την φύση , είμαστε μέσα στην φύση, στον καθαρό αέρα. Αυτό βέβαια μπορεί να είναι και καλό και κακό για κάποιον που είναι αλλεργικός.Εδώ όμως μπαίνει και ο παράγοντας ποιότητα ζωής και η καθαρή ατμόσφαιρα. Όσον αφορά το τι τρώμε φρούτα και λαχανικά είναι από τοπικούς παραγωγούς που ελπίζω να είναι κάτι καλύτερα απ΄όσα τρώγαμε στην πόλη.

Όσο καλύτερα γνωρίζουμε τις αλλεργίες  μας  μπορούμε να βρούμε και λύσεις και να προσαρμόσουμε την καθημερινότητά μας χωρίς όμως να μας γίνεται αυτοσκοπός. Συνεχίζουμε να ζούμε κανονικά , γιατί άλλωστε αλλεργίες είναι και είναι κομμάτι του εαυτού μας.

 

error: Content is protected !!