Θεοφάνεια στο χωριό

Θεοφάνεια στο χωριό

Μεγάλη γιορτή σήμερα και όλοι στο χωριό είμαστε επί ποδός. Μεγάλο γεγονός και όλοι  δίνουμε το παρών. Θεοφάνεια στο χωριό με την αναβίωση ενός εθίμου που οι ρίζες του χάνονται  στον χρόνο.

Μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης και είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός στο χωριό. Κάθε μεγάλη γιορτή είναι ευκαιρία για όλους να βγουν από τα σπίτια, να βάλουμε τα καλά μας, να γιορτάσουμε. Σαν ελληνική ταινία άλλης εποχής!

Αλλά τα Θεοφάνεια εκτός από το ότι είναι μια πολύ μεγάλη γιορτή, εδώ στο χωριό αναβιώνει και ένα έθιμο πολύ παλιό , άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι βενετσιάνικης καταγωγής και άλλοι βυζαντινής. Είναι το έθιμο των Σίχνων. Τα σίχνα είναι σημαίες των πλοίων, τα λάβαρα, με ψηλούς ιστούς, με αργυρούς σταυρούς και πολύχρωμες σημαίες.

Την παραμονή της γιορτής  «δένουν τους σταυρούς», δηλαδή ετοιμάζουν τα σίχνα για την σιχνοφορία, την πομπή προς τους δύο κεντρικούς ναούς του χωριού. Τα λάβαρα έχουν διαφορετικά χρώματα που αντιστοιχούν στις παλαιότερες ενορίες του χωριού και στα εξωκλήσια

Την ημέρα των Θεοφανείων ξεκινάει πομπή  ψάλλοντας το «Κύριε ελέησον»  μεταφέροντας τα σίχνα στην κεντρική πλατεία του χωριού. Η πομπή κατηφορίζει προς τον «Λάκκο», στον ποταμό Ενιπέα, όπου πραγματοποιείται η τελετή του Αγιασμού των Υδάτων.

Εκεί δεκάδες νέοι βουτούν στα παγωμένα νερά του Ενιπέα για να πιάσουν τον Σταυρό. Η τελετή ολοκληρώνεται με την «βάπτιση» των λαβάρων (σίχνων) στα αγιασμένα νερά.

Έτσι και εμείς βάλαμε τα καλά μας να πάμε στην εκκλησία και να δούμε το έθιμο. Η ημέρα ηλιολουστη και ήταν και ευκαιρία να βγούμε από το σπίτι αλλά και γιατί «πρέπει» να είσαι μέρος του χωριού, να παίρνεις μέρος στα δρώμενα . Αλλά είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε τα έθιμα του τόπου μας ,να τα βιώσουμε.

Όλος ο κόσμος στην εκκλησία, να πάρει τον αγιασμό και για να ξορκίσουμε τα δαιμόνια .

θεοφάνεια στο χωριό

Και η συνέχεια να περιμένουμε τα σίχνα να συγκεντρωθούν στην πλατεία και να ξεκινήσει η πομπή μέχρι τον Ενιπέα . Και όλα αυτά με φόντο τον χιονισμένο Όλυμπο.

Θεοφάνεια στο χωριό, το έθιμο των σίχνων

 

Χρόνια πολλά σε όλους!

Θεοφάνεια στο χωριό

error: Content is protected !!