Ταξίδι στην Πράγα

Ταξίδι στην Πράγα

Για μένα ήταν ποιο πολύ επιθυμία , μια επιθυμία χρόνων , να ταξιδέψω στο εξωτερικό με μικρό παιδί.

Ήθελα να δω πως λειτουργεί ένας γονιός στις άλλες χώρες, πως γενικά λειτουργείς με ένα παιδί σε ένα περιβάλλον εντελώς διαφορετικό από το δικό μας που δυστυχώς δεν υπάρχουν κανόνες και οργάνωση και μια χώρα που δεν μπορείς να πεις ότι ενδιαφέρεται και πολύ για τα παιδιά.Επιπλέον ένα ταξίδι και ειδικά στο εξωτερικό είναι μεγάλο σχολείο για τα παιδιά αλλά και για τους μεγάλους.Κυρίως βλέπεις, αισθάνεσαι ζεις τις άλλες κουλτούρες και αναγκαστικά και εσύ πρέπει να ακολουθείς  τους εκάστοτε κανόνες.Αυτό το ταξίδι επιπλέον ήταν μια καλή ευκαιρία να δεθούμε και να λειτουργήσουμε σαν οικογένεια, η νέα οικογένεια. Μετά τον γάμο δεν είχαμε και πολλές ευκαιρίες να βρεθούμε όλοι μαζί τόσο πολύ. 

Ψάχνοντας που να πάμε, καταλήξαμε στην Πράγα για θέμα κόστους αλλά ακούσαμε ότι είναι πανέμορφη πόλη και ψάχνοντας είδαμε ότι είναι μια πόλη πολύ φιλική για τα παιδιά. Ο τέλειος συνδυασμός! Βέβαια ο μήνας που διαλέξαμε να πάμε – Φεβρουάριος – δεν ενδείκνυται ιδιαίτερα γιατί το κρύο είναι τσουχτερό – οι θερμοκρασίες όλες τις μέρες ήταν κάτω του μηδενός – αλλά είναι εποχή που δεν έχει πολύ τουρισμό.Όχι ότι δεν είχε τουρίστες αλλά δεν γίνεται ο χαμός.

Ένα από τα πρώτα πράγμInventivemommyατα που αντιλαμβάνεσαι είναι ότι οι άνθρωποι πραγματικά είναι οργανωμένοι και ξέρουν και δουλεύουν τον τουρισμό.Με το καλημέρα υπάρχουν παντού χάρτες της πόλης με τα αξιοθέατα και πως μπορείς να πας.Αντίστοιχα ψάχνοντας στον ιντερνετ κατακλύζεσαι πραγματικά από πάρα πολλές πληροφορίες και πολλές τουριστικές υπηρεσίες που υπάρχουν.Παράδειγμα μπορείς να κλείσεις ξεναγό για ότι διαδρομή και ξενάγηση θέλεις, με λεωφορείο , με τα πόδια , με αεροπλάνο ( ναι υπάρχει και αυτή η δυνατότητα). Εναλλακτικά μπορείς να βρεις σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης ξεναγούς που είναι διαθέσιμοι για ξεναγήσεις.

Για το πως θα κινηθείτε στην Πράγα  μπορείτε πολύ εύκολα και με μικρό κόστος ναInventivemommy  κινηθείτε με μετρό, τραμ, λεωφορείο. Υπάρχουν όλες οι πληροφορίες για τις διαδρομές, τι να δείτε πως να πάτε στην σελίδα http://www.dpp.cz/en/ . Σε όλους τους σταθμούς και σε όλη την πόλη υπάρχουν χάρτες για να βοηθάνε τον επισκέπτη. Αγοράζεται το εισιτήριο σας από κάποιο μηχάνημα που εμείς βρίσκαμε στους σταθμούς του μετρό. Το εισιτήριο για μισή ώρα κοστίζει 24 κορώνες δηλαδή περίπου 0,92€ και ισχύει για όλα τα μέσα. Για τα  παιδιά μέχρι 6 χρονών και οι άνω των 70 χρονών η μετακίνηση είναι  δωρεάν και τα μεγαλύτερα πληρώνουν μισό εισιτήριο όπως παντού. Οι μητέρες με παιδιά μέχρι 3 χρονών δεν πληρώνουν εισιτήριο και υπάρχει ασανσέρ για τα καρότσια και τις μαμάδες. Είπαμε πόλη φιλική για παιδιά.

Ταξίδι στην ΠράγαΤo κέντρο της Πράγας είναι πραγματικά λες και βρίσκεσαι σε παραμύθι.Ένα παραμύθι σε σύγχρονους ρυθμούς.

Inventivemommy

Παντού υπάρχουν ιστορικά κτίρια , πολλά μουσεία μπορείτε να δείτε μερικά εδώ – για τα πάντα έχουν μουσείο και πολλά ιδιωτικά μουσεία – μουσείο σοκολάτας, μουσείο LEGO, μουσείο μπύρας και ότι βάζει ο νους σας.Η είσοδος στα ιδιωτικά μουσεία που επί της ουσίας είναι η παρουσίαση των προϊόντων του εκάστοτε καταστήματος είναι από 200 – 250 κορώνες δηλαδή 8 -10 ευρώ. μερικά ίσως δεν αξίζουν και ιδιαίτερα) Υπάρχουν πολλά καφέ, εστιατόρια,μαγαζιά με τουριστικά είδη.Και ένα κέντρο που κυκλοφορείς άνετα και με ασφάλεια με παιδί γιατί υπάρχουν πεζοδρόμια και φυσικά οι πεζοί έχουν προτεραιότητα

Μερικά από τα must της Πράγας.

Η πλατεία της παλιάς πόλης με το αστονομικό ρολόϊ

Inventivemommy

Inventivemommy

Το περίφημο αστρονομικό ρολόϊ

Το κάστρο με την εκκλησία του Αγίου Βίτου και την βασιλική του Αγίου Γεωργίου.

Inventivemommy

Η γέφυρα του Καρόλου

Inventivemommy

Και βέβαια ο Μολδάβας για ρομαντικές βόλτες , για απλές ξεναγήσεις , για να δεις πως είναι να κάνεις βόλτα σε ποτάμι ( στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια ποτάμια), να δεις την Πράγα από διαφορετική μεριά.

Inventivemommy

Όσον αφορά για το φαγητό προσωπικά η τσέχικη κουζίνα δεν με ενθουσίασε. Κυρίως έχουν κρέατα και πολύ λάχανο. Και από τιμές τα πιάτα με κρέατα ήταν μια μέση τιμή στις 350 κορώνες δηλαδή 13€ περίπου,είναι λίγο τσιμπημένα. Και φυσικά υπάρχει μπύρα , πολύ μπύρα που κοστίζει 50 – 70 κορώνες, περίπου 2 €.  Εκείνο όμως που μας άρεσε πολύ ήταν τα trdlenik ( προσπαθείστε να το πείτε)  που γευστικά μου θύμισαν λίγο τον δικό μας λουκουμά.

 

Σερβίρονται κυρίως με μερέντα αλλά σαν παραλλαγή μπορείτε να βάλετε κρέμα με φράοουλες ή κάτι σε λάχανο με κρέας για αλμυρή παραλλαγή. Η τιμή του από 70 μέχρι 100 κορώνες – περίπου 2,7 με 3,5 € – δεν το λες και φτηνό!

Σε γενικές γραμμές δεν είναι και φτηνά τα πράγματα. Και φυσικά σε όσο πιο τουριστική περιοχή είσαι τόσο πιο ακριβά το πληρώνεις.Μπορείτε να δείτε και  μερικά βίντεο που έχω ανεβάσει στον λογαριασμό μου στο Instagram από όσα είδαμε.

Είναι όμως μια πανέμορφη πόλη που προς τιμή τους την προσέχουν και την αξιοποιούν τουριστικά.Είναι μια πόλη που έχει πολλά πράγματα να κάνετε και να δείτε με τα παιδιά σας είναι μια πόλη και για παιδιά. Αυτό το ταξίδι ήταν ένα ταξίδι κυρίως για το τζιτζίκι μου , ένα ταξίδι για να δει κυρίως πράγματα που θα τον ενδιαφέρουν . Ο ζωολογικός κήπος που είναι πανέμορφος, ένα θαλάσσιο πάρκο – που εγώ δεν τρελάθηκα ιδιαίτερα αλλά το τζιτζίκι μου το εκτίμησε δεόντως, παιδικές χαρές που δυστυχώς λόγω κρύου μόνο από μακριά τις είδαμε, μουσείο LEGO, εστιατόριο για παιδιά αλλά και για μεγάλους, παιδικό κατάστημα παιχνιδιών που σε κάνει να γίνεις παιδί είναι μερικά από όσα υπάρχουν για τα παιδιά που δεν προλάβαμε να ανακαλύψουμε ( μπορείτε να δείτε εδώ όσα είδαμε εμείς).Ένα ταξίδι που μας έκανε και πιο πολύ οικογένεια.

Ένα ταξίδι που ελπίζω να το θυμάται το τζιτζίκι μου και ελπίζω να κατάφερα να σας δώσω μια μικρή γεύση από όσα ανακαλύψαμε.Ένα ταξίδι σχολείο για τον μικρό μου αλλά και για μας.Γιατί άλλωστε κάθε ταξίδι είναι εμπειρίες , είναι ένα μεγάλο σχολείο.

Σημείωση : Οι τιμές που αναφέρονται έχουν βασιστεί στην ισοτιμία που ίσχυε την συγκεκριμένη περίοδο του ταξιδιού μας , 1 κορώνα = 26 ευρώ

error: Content is protected !!