Προσαρμογή στη νέα ζωή- Τα αρνητικά

Καλοκαιρινός προορισμός διακοπών το σπίτι μου

Το καλοκαίρι έχει φτάσει είμαστε σχεδόν στα μισά του και το μυαλό όλων είναι για λίγες στιγμές δροσιάς και διακοπές. Λίγες στιγμές μακριά από την καθημερινότητα , από τα προβλήματα και το άγχος και ευκαιρία να ξαναβρεθούμε και σαν οικογένεια. Χρήματα πολλά δεν υπάρχουν και αρχίζεις και μετράς πενταροδεκάρες για να δεις αν μπορείς να πας τι πολυπόθητες διακοπές στο νησί που ονειρευόσασταν όλο το χειμώνα. Αλλά τα οικονομικά δεν συμφωνούν και αρχίζεις και κόβεις μέρες και το νησί γίνεται όλο και περισσότερο μακρινός προορισμός. Και στο τέλος καταλήγεις αυθημερόν ή σαββατοκύριακα για μπάνιο «τρώγοντας» ταλαιπωρία στον δρόμο αλλά και στην παραλία.

Αλλά δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά. Τα παιδιά θέλουν να πάνε για μπάνιο , θέλουν να τσαλαβουτήσουν και να αλλάξουν και τα ίδια περιβάλλον, να βγουν από το διαμέρισμα, να χαρούν.Έρχεται το πολυπόθητο σαββατοκύριακο ή η Κυριακή που αποφασίζεις να πας στην θάλασσα για να ξεκουραστείς. Ξύπνα νωρίς, φόρτωσε όλα τα πράγματα και άντε να ξεκινήσουμε.Αν είσαι τυχερός και ξεκινήσεις νωρίς το πιο πιθανόν είναι ότι θα γλιτώσεις την κίνηση και θα μπορέσεις να βρεις μια ξαπλώστρα στην παραλία ή μέρος για να βάλεις την ομπρέλα σου. Για όσους ξεκινήσουν πιο αργά ξεκινάει ο γολγοθάς – κίνηση, ζέστη, εκνευρισμός και όταν φτάσεις στην παραλία δεν υπάρχει ούτε σπιθαμή για να κάτσεις. Και αφού περάσει η μέρα αρχίζεις και κοιτάς το ρολόϊ για το τι ώρα θα φύγεις, να προλάβεις πριν σε πιάσει η κίνηση, να προλάβεις να γυρίσεις στο σπίτι να τακτοποιήσεις τα πράγματα, να κάνεις μπάνιο, να ξεκουραστείς λίγο.

Και τι μένει τελικά? Άγχος , κούραση, εκνευρισμός, στρεσάρισμα. Όλα όσα ήθελες να αποφύγεις έστω για ένα Σαββατοκύριακο , για μια Κυριακή.

Από την άλλη για εμάς εδώ στο χωριό  όλα αυτά έχουν πάει στην σφαίρα του ακατανόητου. Η θάλασσα είναι σε απόσταση 10 λεπτών και με απεριόριστες επιλογές για το που θα πάμε. 80 χιλιόμετρα ακτογραμμής έχει η Πιερία! Η τσάντα θαλάσσης πάντα σε ετοιμότητα και όποτε θέλουμε πάμε για μπάνιο αποφεύγοντας όσο γίνεται τα Σαββατοκύριακα. Τότε που όλος ο κόσμος πάει στην θάλασσα εμείς συνήθως μένουμε σπίτι.

Το τζιτζίκι από τη άλλη έχει αποφασίσει ότι θα κάνει «μαραθώνιους » παιχνιδιού έξω με τα παιδιά της γειτονιάς. Από το πρωί μέχρι να βγω στο μπαλκόνι και να αρχίσω να φωνάζω να συμμαζευτεί. Ξέρετε εκείνα τα θεϊκά » Νύχτωσε έλα σπίτι» σαν παλιά ελληνική ταινία. Και η μαμά στο σπίτι χαλαρή να ασχοληθεί με τα δικά της και να κάνει τις δουλειές τις με ησυχία.

Από την άλλη κάποια  βραδάκια και όταν έχει βαρεθεί το παιχνίδι ο μικρός, έχει βόλτα είτε στην πλατεία του χωριού ή σε κάποιο άλλο παραλιακή  περιοχή. Και ειδικά στην πλατεία βλέπεις όλο τον κόσμο του χωριού μαζεμένο καθώς και πολλούς τουρίστες.

Και αναρωτιέμαι εγώ τώρα κάνω τον τουρίστα ή κάνω απλώς βόλτες στο χωριό ως κάτοικός του;

Φυσικά οι επιλογές μας δεν τελειώνουν εδώ. Πάντα υπάρχει η επιλογή του βουνού , του Ολύμπου, για άλλες καταστάσεις χαλάρωσης και δροσιάς. Υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι που είναι ευκαιρία να τους επισκεφτούμε, αξιόλογα μνημεία και χώροι.Τι άλλο να προσθέσω!

Και όλα αυτά μένοντας στο σπίτι μου. Χωρίς να φύγω από τη βολή μου, χωρίς να ξεπαραδιαστώ χωρίς να αγχωθώ για τίποτα. Βέβαια για να πω λίγο και του στραβού το δίκιο μου λείπει η προσμονή για τις διακοπές. Αλλά αποζημιώνομαι με όσα  έχω να ανακαλύψω  ακόμα για την ζωή στο χωριό. Ένα χρόνο τώρα υπάρχουν πράγματα που ενώ είναι καθημερινά και αυτονόητα για την ζωή εδώ συνεχίζουν και μου κάνουν εντύπωση.

Τελικά το νέο σπίτι μου έχει γίνει τόπος προορισμού για καλοκαιρινές αλλά και για χειμερινές διακοπές. Μια νέα ζωή σε μόνιμο mood διακοπών!

 

 

Αρέσει σε %d bloggers: