προετοιμασίες για τον χειμώνα

Προετοιμασίες για τον χειμώνα

Ο Οκτώβριος ήρθε και τα πρώτα κρύα έκαναν την εμφάνισή στους.

Το κρύο εδώ στο χωριό έρχεται πιο νωρίς, ο Όλυμπος δεν αστειεύεται. Ήδη τα πρώτα χιόνια έπεσαν ψηλά στον Όλυμπο που σημαίνει ότι το κρύο το αισθάνεσαι καλά. Ο αέρας που κατεβαίνει από το βουνό μας υπενθυμίζει ότι ήρθε η ώρα του χειμώνα.

Όπως λένε και οι γνωρίζοντες εδώ τα πράγματα , εδώ έχουμε 10 μήνες χειμώνα και 2 καλοκαίρι. Μπορεί να μην είναι ακριβώς έτσι αλλά δείχνει ότι εδώ ο καιρός δεν αστειεύεται.

Που σημαίνει ότι οι προετοιμασίες για τον χειμώνα είναι σοβαρή υπόθεση!

Χειμώνας έρχεται λοιπόν και θα κάνει κρύο.Και κρύο σημαίνει ότι θέλουμε ζέστη. Το τζάκι στα χωριά ήταν πάντα αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια. Ειδικά τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Δεν είναι απλώς το ανάβουμε για ντεκόρ ή για να το βλέπουμε και να ζεσταινόμαστε. Είναι λειτουργικά τουλάχιστον τα περισσότερα. Άρα ξεκινάμε με ξύλα που πρέπει να προμηθευτούμε και σχετικά νωρίς. Και όταν λέω νωρίς εννοώ το καλοκαίρι. Εκεί που κάνουν όλοι μπάνια εμείς προμηθευόμαστε ξύλα. Γιατί αν τα πάρεις Σεπτέμβριο και μετά, πιθανόν τα ξύλα να είναι βρεγμένα από τα πρώτες βροχές και μετά δεν στεγνώνουν. Και άντε να ανάψεις τζάκι με βρεγμένα ξύλα!

www.mynewfamily.gr

Έρχονται τα ξύλα και πρέπει να τα τακτοποιήσεις , να καθαριστούν τα τζάκια , οι καμινάδες και να είμαστε έτοιμοι για το άναμμα. Γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να το χρειαστείς.

www.mynewfamily.gr

 

Και ως καλή νοικοκυρά έφτιαξα και τις μαρμελάδες μου και τραχανάς σπιτικός. Τσάϊ, χαμομήλι, ρίγανη, μέντα και ότι άλλο θα μπορούσαμε να μαζέψουμε από την φύση.

 

Παιδεύτηκα λιγάκι αλλά άλλη αξία έχουν τα σπιτικά δεν νομίζετε; Σαν να είμαι λίγο σε άλλη εποχή έχω την εντύπωση κάποιες φορές. Λες και δεν μπορούμε να τα βρούμε όλα αυτά πλέον ότι ώρα θέλουμε και ότι εποχή. Αλλά θα σας προκαλέσω να δοκιμάστε την μαρμελάδα που έχετε φτιάξει εσείς με αυτή του εμπορίου και κάντε την σύγκριση. Μυρίστε την ρίγανη ή το τσάϊ που έχετε μαζέψει εσείς με το αγορασμένο!

Κάτι λίγο και η διάθεση που το παίζω πολύ country style και village life και φέτος μπήκα σε ρυθμούς προετοιμασίας  για τον χειμώνα!

www.mynewfamily.gr

Τα χαλιά καθαρίστηκαν και είναι έτοιμα να στρωθούν.

Ο καιρός όμως μας πρόλαβε και αρχίσαμε να ανάβουμε το τζάκι κανονικά , είμαστε αρχές Οκτωβρίου,γιατί όταν λέμε κρύο εδώ το εννοούμε.

www.mynewfamily.gr

Εμείς έχουμε ετοιμαστεί και περιμένουμε , για να πω την αλήθεια και με λίγο ανυπομονησία, για τον χειμώνα . Χειμώνας έρχεται, για εμάς εδώ στο χωριό λίγο ποιο μπροστά, που έχει όμως και τα ωραία του ας, μην τα ξεχνάμε. Το χουχούλιασμα, όλοι μαζεμένοι μπροστά στο τζάκι,να ψήνουμε κάστανα , το άρωμα από τις φλούδες πορτοκαλιού που καίγονται στην φωτιά,το χιόνι, τα Χριστούγεννα.

Τα ωραία του χειμώνα!

Οι προετοιμασίες για τον χειμώνα έγιναν και περιμένουμε να τον υποδεχτούμε .

” ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ”

Αρέσει σε %d bloggers: